Tips untuk Blogger – Asas Blog

Tips untuk Blogger – Asas SEO.

Saya ingin memberikan sedikit panduan ataupun tips untuk blogger baru dalam menguruskan blog.

Menulis untuk media online adalah sedikit berbeza berbanding media bercetak. Dalam dunia maya, anda perlu menjadikan enjin carian sebagai rakan karib untuk menghasilkan karya penulisan yang popular. Enjin carian memberikan lebih penekanan kepada elemen tertentu dalam hasil penulisan sesebuah blog. Cuba aplikasikan kata kunci pilihan anda pada elemen-elemen berikut dalam setiap entri:

Asas SEO untuk Blogger Baru

  • Tajuk blog : <h1>
  • Tajuk-tajuk kecil : <h2>, <h3>, dan <h4>
  • Teks berhuruf tebal (“Bold text”) : <strong>
  • Teks berhuruf condong (“Italicized text”) : <em>
  • Pautan : <a href>
  • Bullet atau senarai bernombor : <ul> atau <ol>
  1. Mudah dihasilkan.

Anda tidak perlu tahu coding yang rumit untuk menghasilkan blog yang bagus. Dengan hanya beberapa klik, anda sudah mampu menghasilkan blog anda sendiri.

Tips untuk Blogger - Buat Duit dengan Blog

  1. Mudah dikemaskini.

Dalam era perkembangan teknologi yang sangat pesat ini, selain menggunakan komputer, anda juga boleh mengemaskini blog hanya dengan menggunakan tablet mahupun smartphone. Ini memudahkan anda untuk menghantar entri baru tidak kira di mana sahaja anda berada.

  1. Mesra enjin carian.

Blog adalah lebih mudah mendapat kedudukan yang tinggi di dalam sesebuah enjin carian jika dibandingkan dengan laman web. Hal ini memberikan kelebihan kepada blog dari segi jumlah pelawat yang diterimanya.

  • Kenapa Ilmu SEO penting kepada blogger?

Apakah SEO? SEO adalah singkatan daripada “Search Engine Optimization”. Ia adalah satu teknik yang dapat membantu blog anda berada di ranking yang tinggi  pada enjin carian seperti Google, Yahoo, Bing dan sebagainya.

Tips untuk Blogger - Google

Anda dapat menjimatkan beribu-ribu ringgit kos permasaran anda jika anda mahir dengan teknik ini. Trafik yang anda terima melalui enjin carian dipanggil trafik organik. Bayangkan berapa banyak trafik organik yang bakal diterima apabila blog anda kerap diindeks pada ranking pertama enjin carian.

Bagaimana cara untuk tingkatkan ranking blog anda di enjin carian? Itulah kepentingan ilmu SEO. Anda perlu tahu bagaimana enjin carian ini beroperasi. Semakin anda faham, pastinya anda dapat memperbaiki ranking blog anda dari masa ke semasa.


Pautan:

Cara Buat Blog Sendiri – HasrulHassan

Teknik Buat Blog|Tutorial Blogger

Teknik buat blog – laman utama

Panduan Asas Affiliate Buat Blogger Newbie | ANIRAH …


 Tips untuk Blogger – Asas Blog | iZiVio.com

iZiVio
Follow me

iZiVio

Founder at iZiVio Marketing
Seorang yang simple.
Rajin bersantai.
Gemar membaca.
Minat berblogging.
iZiVio
Follow me

Comments

comments

Leave a Reply